Hoe spoor ik lekkages op?

lekkages opsporen

Een lekkage heb je niet altijd meteen door. Wanneer mensen lekkages opsporen, is er vaak al schade aangericht. Je ziet dan vaak vocht- en schimmelplekken in bijvoorbeeld je vloer, muren of plafond. Je kunt het ook merken aan een oplopende, hoge waterrekening terwijl je niet meer water dan normaal lijkt te gebruiken. In deze blog vertel ik hoe je lekkages zo snel mogelijk kan opsporen, waardoor je zo min mogelijk schade hebt.

Soorten lekkages

Lekkages ontstaan eigenlijk altijd door een probleem met je leidingen. Daarom kun je lekkages ook zo moeilijk opsporen. Ondanks dat een lekkage eigenlijk altijd met leidingen te maken heeft, zijn er toch nog verschillen in de soorten lekkages.

Waterleiding

Zo kun je bijvoorbeeld een lek hebben in je waterleiding. Deze leiding vertakt zich door jouw huis met meerdere kleinere leidingen. Dit maakt het opsporen van de lekke leidingen moeilijker. Op de punten waar leidingen zich vertakken kunnen lekken ontstaan. Vaak zijn deze lekken niet heel groot, maar druppelen ze wel steeds door.

Afvoerbuizen

Een ander voorbeeld is je afvoerbuis. De afvoerbuizen voor je badkamer bijvoorbeeld, die zijn geplaatst achter jouw muren. Je kunt ze dus niet zien, en misschien weet je daardoor ook niet waar deze leidingen nou eigenlijk zitten. Misschien heb je onopgemerkt door zo’n leiding geboord tijdens het klussen. Vaak merk je pas veel later dat je last hebt van lekkages. Dit komt omdat het lek vaak ontstaat door slijtage bij een knooppunt van de afvoerbuizen. Hierdoor sluiten de afvoerbuizen niet goed op elkaar aan en komen er druppels vrij.

Verwarmingssysteem

Een ander veelvoorkomend lek is een lekkage in het verwarmingssysteem. Net zoals lekkages aan je waterleiding of afvoerbuis zit ook deze goed verstopt in muren en vloeren en kun je hem moeilijk opsporen. Je zult ook hier dus pas veel later merken dat je te maken hebt met een lekkage.

Hoe kun lekkages opsporen?

Je komt er vaak pas achter dat je een lekkage hebt doordat er vochtplekken ontstaan. Je hebt dan een indicatie van waar dit lek zich bevindt, maar je hebt nog geen precies beeld van waar het lek vandaan komt. Het opsporen van de lekke leiding is vaak moeilijk doordat de buizen en leidingen zijn weggewerkt in de muren. Als dit het geval is, zal de muur moeten worden opengebroken om de leidingen te repareren.

Maar lekkages wil je natuurlijk zo vroeg mogelijk opsporen om schade te voorkomen. Bij leidingen en buizen die niet zijn weggewerkt, kun je controleren op lekkages door langs de buizen te gaan met een wc papiertje. Als deze nat wordt, weet je dat daar een lek is.

Hogere kosten

Je kunt lekkages ook opsporen door je waterkosten in de gaten te houden. Want een lekkage verbruikt water, en daar moet je voor betalen. Als je rekening steeds hoger uitvalt, heeft het mogelijk te maken met een lekkage. Een andere methode voor het opsporen van lekkages is om de meterstanden te checken voordat je naar bed gaat. ‘s Nachts gebruik je namelijk geen water. Als je de volgende ochtend een stijging ziet in de standen, kan dit wijzen op een lekkage.

Hulp van een vakman

Bij Willem Fikst ’t bieden wij snelle hulp bij lekkages. Onze loodgieters zijn gespecialiseerd in alle klussen die te maken hebben met leidingen, afvoeren en water. We helpen u met het opsporen en repareren van een lekkage. Heeft u een klus waar wij u mee kunnen helpen, neem dan gerust contact met ons op. Vul het contactformulier in of bel ons tijdens kantoortijden.