Infraroodsauna in je woning plaatsen

infraroodsauna

Tegenwoordig hoef je voor een ontspannende saunaronde niet meer naar een sportschool of spa. Infraroodsauna’s duiken namelijk steeds vaker op in de eigen woning. Logisch ook, want een eigen privé sauna is toegankelijker dan ooit. Lees hier wat er allemaal bij komt kijken.

Een gebrek aan budget en ruimte is een vaak genoemde belemmering die een eigen infraroodsauna in de weg staat. Maar ruimte en geld zijn tegenwoordig voor de meesten al lang geen obstakel meer. Er is vandaag de dag een enorm aanbod gunstige infrarood sauna’s verkrijgbaar, waarvan sommige modellen niet meer ruimte in beslag nemen dan een vierkante meter. Daarnaast is er ook veel maatwerk mogelijk. Moet de sauna bijvoorbeeld in een specifieke hoek onder een schuin dak komen te staan, dan is dat vaak geen enkel probleem.

Plaatsing

Sauna’s worden veelal geleverd als complete bouwpakketten, die je heel eenvoudig zelf in elkaar zet met behulp van een duidelijke handleiding. Het is belangrijk dat de sauna in een ruimte komt te staan die goed geventileerd kan worden. Zorg er daarnaast altijd voor dat je de sauna plaatst op een vlakke, stabiele ondergrond, zodat de cabine stevig overeind blijft staan. Houd daarnaast enkele centimeters ruimte over tussen de muren en de wanden van je sauna, om vochtproblemen te voorkomen.

Plaats de sauna bij voorkeur in de badkamer. Je hebt dan tijdens een saunasessie meteen voldoende water en handdoeken voorhanden en kunt je tussen de saunarondes door direct afspoelen onder een koude douche. Om de sauna met je badkamerstyling te laten matchen, kun je ervoor kiezen om de houten buitenzijde te stucen of te betegelen.

Verbruik

Velen denken dat een sauna enorm veel energie verbruikt, maar niets is minder waar. Uiteraard vragen grotere modellen meer energie, maar compacte cabines hebben slechts een energieverbruik van zo’n 3,5 kW. Een uur lang gebruik maken van de sauna kost je dan nog geen 0,78 cent. Deze sauna’s kunnen gewoon worden aangesloten op het lichtnet. Voor grotere sauna’s heb je een krachtstroomaansluiting nodig.

Soorten infrarood sauna’s

Infrarood sauna’s kunnen beschikken over korte of lange golfstralers. Vraag je voor aankoop goed af welke stralers jouw voorkeur genieten. Korte golfstralers dringen diep door in de huid en verzorgen zo een intensere saunabeleving bij een lagere cabinetemperatuur. De sauna is bovendien direct klaar voor gebruik. Sommigen vinden de warmte van korte golfstralers te intens. Zij zijn meer gebaat bij lange golfstralers. Deze verzorgen een rustige, meer ontspannen saunasessie.