Wat doe je als je dak begint te lekken?

dak lek

Het is een nachtmerrie die je liever niet wilt meemaken: plotseling een druppelend geluid in huis. Het klinkt misschien onschuldig, maar dat kan zomaar betekenen dat je dak niet meer helemaal waterdicht is. Misschien had je het in de zomer nog niet door omdat het toen droog was, maar nu met de herfst komt de ellende aan het licht.

Een daklekkage kan door verschillende oorzaken ontstaan, zoals kapotte dakpannen of verouderde materialen. Geen zorgen, er zijn een paar stappen die je kunt nemen om verdere schade te voorkomen en het probleem aan te pakken.

1. Check de staat van je dak

Je dakbedekking gaat niet eeuwig mee. Na verloop van tijd kan deze verslijten, poreus worden of zelfs losraken. Dit zijn duidelijke signalen dat het tijd is voor actie. Vaak is het vervangen van een paar dakpannen of een stuk dakleer voldoende om de lekkage te stoppen. Als je handig bent, kun je dit zelf doen, maar voor grotere problemen is het beter om een vakman in te schakelen.

2. Vergeet de dakgoot niet

Een verstopte dakgoot kan ervoor zorgen dat water zich ophoopt en door zwakke plekken in je dak sijpelt. Maak je dakgoten regelmatig schoon, vooral in de herfst wanneer bladeren zich ophopen. Zo voorkom je dat regenwater een andere uitweg zoekt en alsnog je huis binnendringt.

3. Dakrenovatie als oplossing

Als het niet bij een paar kapotte dakpannen blijft, kan het zijn dat je hele dak toe is aan een opknapbeurt. Vooral bij oude daken komt dit vaak voor. Je kunt dan het beste een expert laten beoordelen of een volledige dakrenovatie nodig is. Het kan wat meer kosten, maar je voorkomt zo dat je over een paar jaar weer voor dezelfde problemen staat.

4. Ventilatie is belangrijk

Slecht geventileerde daken kunnen vochtproblemen verergeren. Condensatie aan de binnenkant van je dak kan, vooral in de winter, leiden tot schimmelvorming en houtrot. Controleer of je dak goed geventileerd is, zodat vocht snel weg kan en niet voor extra schade zorgt.

5. Snel handelen om waterschade te beperken

Ondanks dat dit logisch klinkt, wordt het vaak vergeten: probeer de waterschade zo snel mogelijk te beperken. Leg emmers neer onder de lekkage en gebruik doeken om het water tijdelijk op te vangen. Dit kan je spullen beschermen en scheelt veel gedoe voordat de reparateur langs kan komen.

Een onverwacht natte woonkamer in Amstelveen

Een klant uit Amstelveen vertelde ons onlangs hoe zij op een stormachtige avond ineens water in de woonkamer hoorde druppelen. Ze schrok zich rot! Na een korte zoektocht bleek dat er een dakpan verschoven was door de wind. Gelukkig had ze snel een emmer neergezet en meteen Willem fikst ’t gebeld. Binnen een dag was de lekkage verholpen en haar dak weer als nieuw.

Dus, hoor je plots een druppelend geluid in huis? Wacht niet af tot het erger wordt. Neem direct contact op met Willem fikst ’t! We staan voor je klaar om lekkages snel en vakkundig aan te pakken.